Kreta Mezes & Grill

Menu

Klik hier om een kijkje te nemen.

Het idee achter Kreta Mezes & Grill is gekomen uit de traditionele manier van eten in Griekenland. In Griekenland bestaat een maaltijd meestal uit een combinatie van koude en warme gerechten (Mezedes). Deze worden meestal op kleine bordjes of in schaaltjes geserveerd. Mezedes bestaan meestal uit gerechten als Tzatziki (Griekse yoghurt met olijfolie, knolook, komkommer en… kruiden), Melitzanosalata (aubergine schepsalade met olijf olie en citroen), Dolmades (wijnbladeren gevuld met rijst), Kalamaria (gefrituurde inktvis).

De basis, olijfolie
De meeste, zo niet alle Griekse gerechten worden bereid met een flinke scheut olijfolie afkomstig van de 132 miljoen olijfbomen in het land. Zestig procent van de Griekse grond wordt dan ook gebruikt voor het telen van olijven. Daarmee is Griekenland wereldwijd de grootste producent van zwarte olijven. Daarnaast hebben de Grieken meer olijfsoorten beschikbaar dan ieder ander land in de wereld.

De smaak, kruiden
Door veel gebruik van diverse kruiden, verschilt de Griekse keuken van haar mediterrane collega’s. Maar ook binnen de landsgrenzen heeft elk gebied haar eigen kookstijl. Er wordt volop gebruik gemaakt van dille, oregano, nootmuskaat, laurier, munt in verschillende gerechten.

spicel

Griekse kazen
In Griekenland word een grote variatie aan kazen geproduceerd. Ze omvatten een variatie van smaken door heel Griekenland. De meest geserveerde kazen zijn, Feta (wit, half zacht, gezouten), Kasseri (geel, halfzacht) en Manouri (romig en ongezouten).

fet (375)

Vlees en Vis
Grotendeels van de warme gerechten bestaan uit  grill gerechten (souvlakie, gyros), stoofschotels (stifado) en ovengerechten (mousaka). Grieken prefereren voor het grootste deel varkens, lams en rundvlees. Voor visgerechten word er veel zalm, tonijn en schelp en schaaldieren gebruikt.

Griekse Wijnen
De laatsten jaren hebben de Grieken internationaal succes met hun wijnen, terwijl de export in het algemeen van griekenland omlaag ging. Was de wijn export aan het stijgen. De vraag naar kwaliteitswijnen uit Griekenland is dus ook al enorm gestegen. Fantasche wijnen van Agiorgitiko, Xinomavro, Assyrtiko en Moscofilero druiven zijn dan ook een aanrader voor wijnproevers. In ons restaurant hebben wij een zeer uniek en uitgebreid assortiment van Griekse wijnen.

images

Dessert
de desserts zijn ware traktatie inclusief Karidopita (zoete walnotencake), halvas (griekse griesmeel pudding), de bekende baklava en Kadaïfi (gesponnen tarwe gevuld met geroosterde noten).

baklava

Koffie
De Griekse koffie is te vergelijken met de Arabische variant. Wel is het belangrijk om bij de bestelling te vermelden of je Sketto (ongezoet), Metrio (medium zoet), Gliko (zoet) wilt.